Biopsija grlića materice je procedura zahvaljujući kojoj se može lako utvrditi postojanje premalignih promena na grliću materice kod žena.

Biopsija grlića materice predstavlja proceduru kojom se uzima mali deo tkiva grlića materice i šalje na histopatološki pregled, kod postojanja promene na grliću, a u cilju postavljanja konačne dijagnoze.

Cilj intervencije jeste dijagostika promena koje su uočene u toku kolposkopije. Takve promene se klasifikuju kao benigne, prekancerogene i kancerogene.

Ukoliko se kolposkopskim pregledom utvrdi postojanje neke od atipičnih kolposkopskih slika, preporuka je da se uradi biopsija grlića materice.

Biopsija grlića materice je jednostavna i bezbolna metoda koja se izvodi na nekoliko načina: klasična (punch) biopsija kleštima – danas se smatra zastarelom metodom, biopsija laserom, i biopsija radio-frekventnim nožem gde se tkivo uzorkuje žicanom omcicom kroz koju prolazi specijalna struja, i predstavlja najsavremeniji način intervencije.

Nakon biopsije rezultati histopatološkog nalaza se cekaju nekoliko dana, i tumače od strane ginekologa.

Promene na zenskim reproduktivnim organima uočene na vreme mogu se uspešno lečiti i sto je najvažnije i izlečiti, bez ikakvih daljih posledica, pa su od presudne važnosti redovni ginekološki pregledi.